2014. május 28., szerda

A koncentrációról

 Egyszerű gyakorlat, hogy újra megtanulj koncentrálni

Közzétéve: 2014-05-25 09:43:09 | Szerző: Weitz Teréz
A koncentrációd elvesztése

Naponta több tízezer infó bombázza agyadat. Ez a digitális világ egyik hátránya. Kénytelen vagy szelektálni. Ezt jól megtanultad, mert meg kellett tanulnod. Különben beleőrülnél. Egy vizsgálattal kiderítették, hogy agyunk naponta a beáramló adatok közül csupán 2-3%-ot tárol el. Igen ám, de a nagy baj az, hogy nem tudod már megkülönböztetni mire kellene figyelned. Mi a fontos és mi a spam. Nyiss meg egy weboldalt. Végigfut rajta a szemed, ez mindösszesen 3 másodperc. Ez idő alatt, ha meglátsz egy szót, egy képet, amit érdekesnek találsz, megállsz. Beleolvasol. Ha tetszik maradsz, ha nem továbbállsz.
Megosztott figyelem

Tök jó, ha jól működik. Mert telefonálsz, közben ütöd a billentyűt, a háttérből feléd érkezik a Tv-ből elhangzó szófoszlány. Valószínűleg közben még a kedvenc zenéd is aláfesti ezt a kompozíciót. Ez jó. Sokszor kell ez a fajta megosztott figyelem. De van, amikor NEM. Mert elfelejtettél koncentrálni. Szenvedsz is tőle rendesen. De nem tudod mit tegyél.
Kivittem őket a parkba

Kijavítottam a tanulóim esszéit. Illetve nem javítottam, mert mindenkinél, az első bekezdés után abbahagytam az olvasást. Gondolhatod miért. Ellenőriztük a szövegértést. Katasztrófa. Pedig már annyiszor megbeszéltük, lépésről lépésre. Nem előtte való nap kell megoldani. Ne azért csináld meg, hogy készen legyen. Azért csináld meg, hogy jobb legyél.  -Ok. Mondom. Gyerünk ki a ház elé. Egy szép kis park pompázik az épület előtt.

-Mindenki keressen egy követ. -csodálkozva, ámde tették, amire kértem őket. Kerestem egy fát, egy viszonylag vastagabb törzzsel.

-Álljatok ide, úgy 15m-re a fától. Találd el a fa törzsét!

Ahogy várható volt, mindenki csak úgy eldobta a vesztes nyugalmával a kavicsot. Nem figyelve önmagára, sem a célra. Tudta, hogy lehetetlen. Két fiú, akik kéziznek, no ők másképp csinálták. Céloztak, koncentráltak. Miért? Mert bennük volt az a halvány önbizalom:" Ebben én jó vagyok, akár még sikerülhet is."De nem talált.
Közelebb

Egy lépésre állítottam őket a fától.
-Most dobj. Szerinted eltalálod?
-Hát persze. Ez hülye kérdés.

Mindenki eltalálta. Növeltük a távolságot. 2 lépés 3 lépés. Azután mindenki maga szabta meg, honnan próbálkozik. Ha nem sikerült, vissza kellett lépni egy métert és újra onnan dobni. A dobások közben figyeltük egymás technikáját. Nagy különbséget fedeztünk fel. Aki el AKARTA  találni, 2-3 másodpercig nézte a fát. KONCENTRÁLT. Nem volt más, csak a fa és ő. Kizárta a külvilágot. Talált. Volt aki, csak úgy eldobta. Nem készült rá.

Itt hallgasd meg a kísérlet hangfelvételét: A koncentráció megértése
Mit értettek meg?

1. Ha nehéznek és lehetetlennek találod a feladatot, bontsd le kis szakaszokra. Ne akard egyszerre az egészet. Nem fog menni.

2. Ezzel kis sikereket kovácsolsz magadnak. Önbizalmat építesz.

3. Mielőtt nekiállsz, koncentrálj. Ne csak úgy ímmel-ámmal dolgozz. Semmi értelme. Sőt romboló. Minden egyes rossz munkával sárba tiprod önértékelésed.

3. Soha ne azt nézd, másnak milyen lett. Mindig a magad előző teljesítményére fókuszálj.
Hogyan kell tudni koncentrálni?

A koncentráció a mostban lenni. Olvasol egy mondatot és nem fogod fel az értelmét. Azért nem fogod fel, mert a gondolatod vagy a múltban van, vagy a jövőben. És nem a mostban. Ha múltban vagy, akkor valamely sértődésen, fájdalmon, esetleg csodás élményen agyalsz. Felidézel. Ha jövőben, akkor az elváráson, vagy az úgysem megy ez nekem gondolatokkal küzdesz. LÉGY A MOSTBAN. Ne legyen más, csak a mondat és te. Figyeld a gondoltaid, mint ahogy a macska figyeli ez egérlyukat. Ez a tudatosítás. Az első lépése a koncentrálni tudásnak. A többi a gyakorlás.
Koncentrációt fejlesztő gyakorlat

Ezt azért is szeretem, mert mérhető, hogy jobb vagy e. Hunyd le a szemed és figyelj a légzésedre. Számolj:

Belégzés 1, kilégzés 1.
Belégzés 2, kilégzés 2.
Belégzés 3, kilégzés 3.

Menj el így 5-ig. Majd kezdd újra. De ezúttal menj 6-ig. Majd kezdd újra, de ezúttal menj 7-ig. Ha eltévesztetted kezdd elölről. 10-ig kell tévesztés nélkül eljutnod. Ha csukott szemmel már profi vagy, kezdd újra nyitott szemmel. Sokáig nem fog menni. Nem baj. A lényeg a gyakorlás. Mert a folyón sem lehet átkelni csak azzal, hogy nézed a vizet. Naponta gyakorolj. Csodát fogsz művelni magaddal.



http://www.karrierkod.hu/blog/2014/05/25/941f5208accfa69b/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.