2020. április 21., kedd

Levélírás a gyakorlatban - érettségi középszint - B1 szint

Nézzük meg az egyik legtöbb gyakorlást kívánó feladatot, az íráskészséget. Két feladatot kell megoldani, a rendelkezésre álló idő 60 perc. Az első feladat rövidebb, csak 15 percet szánj a megoldására a gyakorlás közben. Nem azért, hogy kapkodj, hanem azért, mert hajlamos az ember kicsit elszöszmötölni. Ha kevés idő áll a rendelkezésedre, legalább összeszedettebb vaqy.  

Task A During your stay in London you have decided to see the following exhibition. You would like your friend Jane to go with you. Every Friday evening from 6pm-9pm until November 29 youcan see our `Wildlife Photographer of the Year` exhibition at the Natural History Museum.
There is a champagne and cocktail bar serving Mexican food, where you can relax to the sounds of jazz, world and Latin music in the Central Hall, or visit the shop, with gift ideas. London`s most unique Friday night out at the Natural History Museum. Write an email of 50-80 words to Jane in which you invite her to go with you next Friday. Include the following points: • why you are interested in the exhibition; • why you think it will be a good programme for Friday night; • where and when you can meet. Begin your email like this: Hello Jane,

Első lépés: Olvasd el a feladatot. A hirdetés szövege is fontos, de a legfontosabb az első mondat a hirdetés fölött, és az a három pont, aminek benne kell lennie a szövegedben. Második lépés: Állj neki az email-írásnak. Egyszerű, rövid, értelmes mondatokat használj, és NE találd ki magyarul előre őket. Főleg azért ne, mert akkor szó szerint le szeretnéd fordítani őket, az pedig nem megy. Itt egy példa:  

Hello Jane, 

 I`ve found an advertisement on the internet about an exhibition. 
I would like to go and see it, and I would like to invite you, too. 
It would be great fun to go together. I think, wildlife photos are always interesting, and so is jazz and Latin music. 
We could have a good time there. It is on Friday night, which is the best time to go out. 
We could see the exhibition, have a drink at the coctail bar, listen to some music, and later, if you like, we could go to a pub. 
Let`s meet at the usual place at half past five. 
See you there. 
 Yours, Martin

És itt vannak a próba érettségi tételek, amelyek alapján kidolgozhatod magadnak. IGEN,MAGADNAK.

Ez itt fizetős:

 első próba tétel második próba tétel harmadik próba tétel negyedik próba tétel ötödik próba tétel hatodik próba tétel hetedik próba tétel nyolcadik próba tétel kilencedik próba tétel tizedik próba tétel tizenegyedik próba tétel tizenkettedik próba tétel tizenharmadik próba tétel tizennegyedik próba tétel tizenötödik próba tétel tizenhatodik próba tétel tizenhetedik próba tétel tizennyolcadik próba tétel tizenkilencedik próba tétel huszadik próba tétel ÍRÁSBELI FELADATOK

Read more: http://csernok.5mp.eu/web.php?a=csernok&o=WE_njHhFXt

********************
Jön az ingyenes:

Az érettségi íráskészség része két feladatból áll. A kettőre összesen 60 perced van, de a két levél különböző méretű, különböző nehézségű és másként pontozódik.


Első feladat: rövid levél


Vegyünk egy példát:


Task A

You are studying in California and you’ve received the following invitation from one of your

classmates, Jack Brown:


Fire up the grill because it’s cookout season – Let’s get together, we don’t need a reason!

Oak Street Neighborhood Cookout

At the home of Sarah and William Brown

759 Oak Street

Friday,6:00 p.m.


Write an email of 50-80 words in which you

• politely accept the invitation;

• ask

o how to get there;

o if you can bring your boyfriend/girlfriend;

o if you are supposed to bring anything.

Begin your email like this:


Hi Jack,


Első lépés: Jó alaposan elolvasod a feladat kiírását, hogy megállapítsd, milyen helyzetben vagy. Jelen esetben Kalifoniában, és kaptál egy meghívót.

Második lépés: Megnézed, mit kell csinálnod, azaz írni egy emailt 50-80 szóban, amelyben elfogadod a meghívást, és kérdezel három dolgot. (hogyan jutsz oda, elhozhatod-e a barátodat/barátnődet, kell-e vinni valamit.)

Harmadik lépés: Elolvasod a meghívót, a keretben, most a vonalak között, hogy tudsz-e belőle valamit használni.

Negyedik lépés, elkezded írni a levelet a pontozott vonalakra. Mivel az oldal alján van, hogy hogyan kezdd a levelet, ne légy lusta, írd át a másik oldalra:


Hi Jack,

egy sor kimarad, és kezded az első ponttal, azaz udvariasan elfogadod a meghívást.

Thank you very much for the invitation to the Cookout party. I am sure to go.

első pont kész, kipipálod. Jöhet a második, kérdezd meg, hogyan kell odajutni. Kötni kell az eddig leírtakhoz, nem ugorhatunk a közepébe.

However, I don`t know where Oak Street is. Could you tell me, how I get there? Is it possible to go by bus?

második pont kész, pipa. Jöhet a harmadik, a barátról/barátnőről.

My boyfriend is visiting me at the moment, and would like to meet my friends. Is it alright if I take him?

harmadik pont kész, pipa. Mielőtt továbbmegyünk, megszámoljuk a szavakat. Ez, ha jól számoltam, eddig 61, tehát nem kell túl nagy feneket keríteni a maradéknak. Mit vigyek?

Am I supposed to bring something? I have some very nice Hungarian wine, I could bring a bottle or two. I`m sure, everybody will like it.

Utolsó pipa, még túl is teljesítettem a tervet.

Befejezés:

See you at the party.

Yours

Anikó

Nem kell a végét túlontúl kicifrázni, minden ellenkező híresztelés ellenére. Maradjunk a tényeknél.


Ha szépen megírod a rövid levelet, 11 pontot kaphatsz érte, ilyen elosztásban:

feladat teljesítése, szöveg hosszúsága: 5 pont

Érthetőség, nyelvi megformálás: 5 pont

Íráskép: 1 pont




TASK B

You have received an e-mail from an English friend, Peter, who intends to spend two days in Hungary with his parents on their way to Croatia. They only have time to visit Budapest and one place in the country. He wants your advice about where to go.   Reply to Peter and recommend a place outside Budapest, somewhere in the country.
Write an e-mail of 120-150 words including the following points:
• Where the place is• Description of the place• Accommodation, food, possible activities• Why you think they will like it
Begin your e-mail like this:
Dear Peter,

Az első lépések megegyeznek a rövid levél írásánál leírtakkal. Helyzet, feladat, pontok. A különbség az, hogy itt van egy bevezető sor, és az, hogy a pontokat belefogalmazzuk a levél bekezdéseinek a tételmondatába. (első mondat)

Dear Peter,

I have received your email, and I`m glad that you are going to spend two days in Hungary. We could visit some nice places together.

I think we should visit Hévíz, because it is a nice holiday resort. It is near Lake Balaton, in the western part of the country.

Hévíz is a nice small town with a spa. The special thing about the place is that it has a natural warm water lake.

There are a lot of hotels and guesthouses to choose from. Also there are several good restaurants, where you could eat special Hungarian dishes. Also, there is a bicycle path to Keszthely, the next town. We could ride there and visit a nice castle museum and park.

I`m sure, you will like Hévíz, because the town is really nice and the lake is absolutely marvellous.

Idáig 139 szót számoltam, tehát nyugodtan befejezhetjük.

I`m looking forward to your visit.

Best wishes,

Anikó


Nagyon fontos!

Ne ugrálj a témák között. Nem hiszem, hogy nagy levélíró gyakorlatod van, tehát, figyelj oda, hogy összefüggőek legyenek a mondataid. Ha úgy érzed, könnyen megy, állj meg, mert lehet, hogy csak a magyar nyelvérzéked vette át az irányítást, és a mondatszerkesztés felborult!!!!!!



A jól megírt hosszú levél 22 pontot ér:

A feladat teljesítése, a szempontok követése: 5 pont

Hangnem, az olvasóban keltett benyomás: 2 pontSzövegalkotás: 4 pontSzókincs, kifejezésmód :5 pontNyelvhelyesség, helyesírás :5 pontÍráskép :1 pont
Remélem, sikeresen veszed az akadályt, és a lehető legmagasabb pontszámot éred el az érettségin. A gyakorláshoz a régebbi érettségi feladatokat megtalálod a www.oh.gov.hu oldalon.


*************


Hogy ne csak beszéljünk róla...
Hanem csináljuk is. Eddig, aki kifogást keresett, hogy miért nem tanulja az angolt, azt mondta, hogy azért, mert nem érti az igeidőket. Úgy látszik, mára a sláger-kifogás, a "nem tudok összerakni egy mondatot" lett. Ezen ne múljon, megmutatom én. Viszont megtanulni, illetve begyakorolni mindenkinek magának kell. Nem tudom senki helyett összerakni a mondatokat, ugyanúgy, ahogy a szendvicset sem tudom más helyett megenni. (azazhogy de, csak akkor ő éhen marad.) Az állító mondat szórendje: Alany - azaz aki a cselekvést végzi Állítmány - azaz a cselekvés maga (segédige+ige) Tárgy - amire a cselekvés irányul Módhatározó - hogyan? Helyhatározó - hol? (honnan, hová?) Időhatározó - mikor? Persze, nem minden mondatban van meg az összes mondatrész, de a sorrend akkor is ez. Amint látod, jelzők nincsenek külön. Persze, attól még vannak, csak a jelzett főnévhez tartoznak, vele együtt alkotnak egy mondatrészt. Akkor lássunk egy példát:


Alany lehet minden főnév, a jelzőivel együtt. I - én Both my mother and my father - anyám is, apám is A green book - egy zöld könyv The girl wearing a red coat - egy piros kabátos lány most következik az állítmány, azaz, hogy mit csinálunk, ami segédige és ige együtt. (akkor is ha nem.:-) )


I like - Szeretem ... Both my mother and my father worked anyám is, apám is dolgozott... A green book is lying... - egy zöld könyv hever... The girl wearing a red coat is standing... - egy piros kabátos lány áll... És most fejezzük be a mondatot. I like apple-pies. - Szeretem az almás pitét. Both my mother and my father worked as gardeners. Anyám is, apám is kertészként dolgozott. A green book is lying under the table. - Egy zöld könyv hever az asztal alatt. The girl wearing a red coat is standing outside the cinema. - Egy piros kabátos lány áll a mozi előtt. Gyakorlás: Gyűjts egy darab papírra tíz főnevet, ami az eszedbe jut. Kezdésnek nézz körül, és írd le amit látsz. Nekem most a kezem ügyében a következő tárgyak vannak:a mobile phone, pens, glasses, pencils, books, envelopes, a bottle, a cup, a headset, a computer Tegyél hozzájuk jelzőket. my new mobile phone, red and black pens, my husband`s glasses, English books, used envelopes, a water bottle, a china cup, my old headset, a laptop computer És most használd a jelzős szerkezeteket alanyként


My new mobile phone is black. My husband`s glasses are on the table. The red and black pens are in the pencilbox. My English books are on the second shelf The used envelopes are in the drawer. The water bottle is half empty. A china cup is on the table, too. My old headset is good. A laptop computer is expensive.


Ha valaminek a létezését, vagy a helyét akarod meghatározni, akkor a mondatod kezdete There is/There are, azaz Van egy... There is a used envelope on top of the cupboard. There are some red and black pens in the box. Ha a főneveket tárgyként használjuk, a második főnévhelyre kerülnek. Vigyázz, a magyar és az angol mondatrészek nem mindig felelnek meg egymásnak. A magyarban nagyon sokféle határozót használunk, amelyeknek nagy része tárgy az angolban.


Ez még egy adalék ahhoz a kitételhez, hogy SOHA NEM fordítunk szó szerint, MINDIG csak tartalom szerint!!!!!!!!!!!!! Látok egy porceláncsészét. I can see a china cup. Használom a laptopomat. I`m using my laptop computer. stb, stb Használjuk a főneveinket tárgyként. Ha ez is megy, használjuk őket határozó részeként, amikor is elöljárókat teszünk hozzájuk. Rátettem a borítékot az angol könyvre. I`ve put the envelope on the English book.


Most lépjünk eggyel tovább, és használjunk összetett mondatokat. Egyelőre csak olyanokat, amelyekben and, or, but a kötőszó. and - és I like milk and I like coffee, too I go to school and my sister also goes to school. I play the guitar and my brother plays the drums. but - de I like tea, but I don`t like coffee. I can speak three foreign languages, but my sister doesn`t speak any. There are four chairs in my room, but there aren`t any sofas. or - vagy We should go to the cinema or we should stay at home. You can eat at home or you can go to a restaurant. You can find the book in a library or you can download it from the Internet.


Vegyünk új kötőszavakat: because - mert (csak ok-okozati összefüggésnél) We can`t go out because it is raining. I feel sick because I have eaten too much. I can`t pay the bill because I haven`t got any money on me. so - ezért, így, tehát The weather is bad, so we stay at home. He is unemployed, so he doesn`t have to get up early. Maria is only four, so she can`t go to school.


Lépjünk kicsit tovább, és nézzük a kérdéseket: Kétféle kérdő mondat van, a kérdőszavas, és a kérdőszó nélküli. A szórend nem tér el nagyon. A kérdőszó, vagy a kérdő rész kerül az első helyre, aztán segédige, alany, ige,és a többi mondatrész úgy, ahogy az állító mondatban is, tárgy, mód, hely, idő határozó. (már ami ezek közül van)

What time do you get up?

Where would you like to go on holiday?

Why are you wearing a suit?


Kérdőszó nélküli kérdéseknél a segédigével kezdünk:

Can you swim?

Does he swim every day?

Did you go to this school last year?

Have you ever been abroad?

A kérdéseknek van egypár speciális formája: 1. az alanyra állító szórenddel kérdezünk.

Who lives in this house?


Ugye?-kérdés, azaz visszakérdezés a tényleges mondat állítás, állító szórenddel, és csak a végén kérdezünk vissza a segédigével és az alany személyes névmás alakjával. This is your house, isn`t it?


Függő kérdés ha a kérdés előtt egy másik félmondat van, az eredeti kérdés állító szórendűvé válik. Nem tudom, hol lakik. I don`t know where he lives.


Beékelt kérdés A magyarhoz képest a második kérdőszóval kezdődik, és az eredeti kérdés itt is állító szórend. Mit gondolsz, hol lakik? Where do you think he lives?

forrás: http://csernok.5mp.eu/web.php?a=csernok&o=WE_njHhFXt

********************************************************************************
 
Fontos tudni, hogy az érettségi B1 szintmek felel meg, a nyelvvizsga szintje B2, C1... rengeteg önálló tanulást kíván. Ha nem maradsz napi kapcsolatban a nyelvvel, évekig tart felkészülni jól rá! Ha van napi 2 órád csak angolozni, akkor fogj hozzá, nézd ki a nyelvvizsga helyet és időpontot és adj magadnak 5-6 hónapot a felkészülésre. Igen, minden nap. Igen, önállóan is lehet. Aki keres, az talál! Legyen a Google a barátod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.