2013. március 23., szombat

Papír vagy nem papír, ez itt a kérdés



Vizsgázunk. Vizsgázgatunk. Vizsgázni szeretnénk.Vizsgázni kéne. Hú, vizsga...  De hol? Melyiket? Mikor, hogy ne csússzak ki a határidőből?




Régen, az olcsón elérhető, szótárhasználatot engedő (bár idő az nemigen jutott rá...) állami vizsgák (ITK Origo (Rigó), BME, stb..)  vitték angolból a prímet. Még a kivételek kivételeit is tudni kellett nyelvtanból és a fordítás magyarról angolra, a teszt, az angol szöveg átültetése magyarra, mind-mind külön agyat kíván. Sőt. Az utóbbi stílust is. Magyarosan megfogalmazni egy angol szöveget... és rendesen tudni az angol proverbeket, idiomákat, phrasal verb-eket, van akinek nagyon megy, de az biztos, hogy egy külön képesség, maradjunk ennyiben.

Jó hír, hogy ez a képesség független a nyelvkészségtől és fejleszthető!
Melyik megy könnyebben? Elemezni vagy verset tanulni?
Végül is eldönthetjük műfordítók vagy tolmácsok lennénk-e szívesebben...

Valahol mindig fontos a cél. A belső motiváció az önálló tanuláshoz és a külső segítség keresése, ha a rendszerezés nehezen megy vagy tanulási nehézségek adódnak.  Jó az, ha az ember felismeri, értem, megy is, de...a passzív tudás (tesztek, választások) sajnos csak az első fokozat.

Gyakorlatba beültetni, alkalmazni megtanulni több időt igényelhet, mint gondolnád! Az aktív tudás megszerzése szeretetet, szenvedélyt, szorgalmat kíván!

  1. Érdemes átgondolni, miért is tanulunk angolt? Ugyanis valahol ketté kell választani a nyelvtanulást:  komplex nyelvvizsgára van szükséged, mert kell a munkához, a felvételihez, VAGY túlélő nyelvtudás, az élethez. Nagyon nem mindegy. Hiába nézünk sorozatokat angol nyelven, felirattal, s igen, hasznos, de a nyelvvizsgához nem feltétlenül ez kell.
  2. Manapság kell a nyelvvizsga (középfok- B2, felsőfok - C1) a diplomához. S lassan eljön az idő, mikor kell a nyelvvizsga a felvételihez.
 Nyelvvizsgázni, érettségizni kell, érdemes, szükséges, jó. Ha nem használod a megszerzett tudást, akkor viszont könnyen elfelejtődhet!

A munkahelyeken már nemcsak a papír kell, hanem az élő, életképes, beszélő, problémamegoldó nyelvtudást!Tehát van még dolgod a papír megszerzése után is! Ismétlés a tudás anyukája...

***

Vizsgákról helyi iskolák vagy vizsgák típusa szerint érdemes infót gyűjteni.

Kis dolgokban, pontozásban, feladattípusokban eltérhetnek, de azonos képességet és tudástárt, nyelvi bázist és szókészletet igényelnek. Képleírás, levélírás vagy fogalmazás, (esetleg tömörítés), képleírás, összehasonlítás, szövegkiegészítés, mondatkészítés, magnóhallgatás, hallott szöveg értése, írott szöveg értése, témakifejtés szóban, szituációkban mindegyikben van.

 De nem bonyolult, hisz csak a nyelvtan van és a szavak. :-))

 Ha rászánod az időd, az energiád, ez fialni fog. Munkát, kenyeret, életérzést, önbecsülést.



************************************************************************

Jönnek az önálló tanulást segítő anyagok:


Online könyvek:
Nyelvtan:
Dohar-Peter-Kis-angol-nyelvtan


Tök mindegy hogyan, mit olvasgatsz, csak olvasgass. Tanulgass. Nézz, keress, láss.


Hallgasd, olvasd, mondjad vele, írj,

 Napi 15 perc. Írd ki magadnak füzetbe, kis kártyára, ami érdekes. Csinálgass témakörönként 10-15 mondatos kis emlékeztetőket a szóbeli témakörökből. Ha filmet nézel angolul, válassz angol feliratot. Majd később magyart.


TE milyen módszert találtál arra, hogy napi kapcsolatban maradj a nyelvvel?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.