2016. január 10., vasárnap

Essay writing help


Essay writing help - minden nyelvvizsgához 

Miért fontos tudni, milyen is egy esszé? Miért más ez és miért lehet könnyű mégis?

"Akár tetszik, akár nem, esszét írni a középiskolától kezdve mindenkinek kell, a felsőoktatásban pedig mindennapos feladat. A valóságban egy esszé megírása leggyakrabban egy önálló kutatási és tanulási feladat utolsó eleme. Az írásműben a szerzőnek egyrészt azt kell bebizonyítania, hogy a kijelölt témában milyen ügyesen vizsgálódott, másrészt tapasztalatait, érveit és következtetéseit egy logikusan felépített, egymáshoz szorosan kapcsolódó egységekből, bekezdésekből álló szövegben kell bemutatnia.
Természetesen egy nyelvvizsga helyzetben írandó esszé mögött nem áll kutakodás, de a gondolataid logikus rendezését és egymás mellé szerkesztését annál inkább elvárják az értékelők. Bár sokan félnek ezt a szövegtípust választani − amennyiben egy nyelvvizsga felajánlja a műfaj választásának lehetőségét  −,  több  érv  is  szól  mellette:  jól  megragadható  szerkesztési  szabályszerűségei  (ld. Részletezés) és nyelvezetének könnyen begyakorolható sajátosságai.

A téma és az érvek végiggondolása 

Az esszé címe a vizsgákon általában egy ellentmondásos, nem ritkán provokatív állítás, amely alkalmas a több nézőpontból  történő megvitatásra (pl. „Some stress is good for all us”
 vagy „Wer das Geld hat, hat die Macht”).

Mielőtt hozzákezdenél az íráshoz, gondold át a felvetett témát, kérdést. Érdemes „jegelni” saját, valódi meggyőződésedet. Ezt az is indokolja, hogy a nyelvvizsgán írott esszédet értékelő szakemberek nem a vitapartnereid, nem kell őket meggyőznöd a saját igazadról. Ehelyett ők azt vizsgálják, hogy mennyire hatékonyan fejted ki a témát, jól felépített, követhető-e agondolatmenet, vagy csak egymás hegyére hányt érvek (és ellenérvek) kusza halmazából áll az üzenetközvetítés.
Ahelyett, tehát, hogy a valódi érveiden, reakcióidon töprengenél, inkább gyorsan gyűjtsd össze egy-egy oszlopban − csak kulcsszavakkal − az állítást alátámasztó, illetve az azt cáfoló érveket. Miután átfutottad a két listát, jelöld meg, esetleg  rendezd csoportokba azokat az érveket, amelyekre biztosan hivatkozni szeretnél. Ezek után számozd be az érveket vagy érv csoportokat aszerint, hogy milyen sorrendben szeretnéd elhelyezni őket a szövegben. Hidd el, megéri ez az 5 perc gondolkodás, aminek a végén már szinte „látod magad előtt” a megszerkesztett szöveget.

Az esszé szerkesztése során több eltérő megközelítést követhetsz (ld. alább a Részletezés pontban), de bármelyiket választod is, figyelj arra, hogy a fő érvek mindegyikét egy-egy jól felépített bekezdésben mutasd be."

***

3 fő rész:

nyitás (csak a  tények, vélemény nélkül) - kifejtés: pro és kontra - zárás, konklúzió


Kifejtés:
Linking words - kötőszavak: Ezek jelenléte segíti, hiánya akadályozhatja az olvasót érveid logikájának követésében.

Ez utóbbira példa, hogy a vizsgák során írott esszékben a bekezdések indítására leggyakrabban használt szavak,
„Firstly,...”,
„Secondly,...”
nem felelnek meg a szövegépítéssel kapcsolatos elvárásoknak.

Mégpedig azért, mert egy jól szerkesztett szöveg bekezdései jelentést hordoznak, egymással különféle viszonyban állnak, és nem egy felsorolás elemeit alkotják. Íme, néhány példa az alkalmazható kifejezésekre:

példák, további gondolatok bevezetése: pl.
„In other words,...”,
„Admittedly,...”

témaváltás, ellentétes gondolat bevezetése:
„In clear contrast to these points,...”,
„On the one hand,...” és
/Moreover,/
/in addition/

következtetések előkészítése:
„In consequence,...”,
„As a result,...”

a korábbiak összefoglalása:
„To sum up,...”
„In conclusion,...”

Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyozni, hogy ezek a szavak, kifejezések csak eszközök, amiket nem tanácsos cél és funkció nélkül, „csak azért, mert elvárják” alapon használni. A kötőszavak és kifejezések hatásos alkalmazását elősegítendő, a
Hasznos linkek*: kötőszavak funkciók szerint csoportosított listáit találod, példamondatokkal és magyarázatokkal együtt itt: http://www.essay-writing-tips.com/types-of-essays/


és még :


How to write a UCAS personal statement


Study skills


Time management


Motivation

http://www.essayzone.co.uk/blog/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.